Çekişmeli ya da tek taraflı boşanma davaları hakkında daha önceki yazılarımızda bilgi vermiştik. Boşanmanın hızlı ve sancısız gerçekleşebilmesi için yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenler üstünde durmuştuk. Tüm sebepler hazır ve anlatıldığına ve usulüne uygun olsa bile davaların mahkemece reddedilmesi olasıdır. Peki bu durumda ne yapılır? İşte bu yazımıda çekişmeli boşanmanın reddi halinde ne yapılacağını sizlere anlatacağız.

Çekişmeli boşanma davalarında daha önce de söylediğimiz gibi miraz ve/veya tazminat davası mantığı vardır. Bu durumda karşılıklı suçlama ve ithamlar ve buna karşı savunma ve karşı itham/karşı suçlamalar olur. Önemli olan bu suçlama ve ithamların usulüne uygun şekilde ispat edilebilmesidir. İspatı yapılamayan suçlamalar, boşanma için mahkemede sebep olarak kabul edilmez. Böyle durumlarda da eğer boşanmak için başka sebepler sunulmazsa veya diğer sebepler de yetersiz veya ispatsız kalırsa dava reddedilir. Bu durumda reddedilen bu sebeple aynı sebepten dolayı bir kez daha boşanma davası açmak üç yıl süreyle engellenir. Yani ispatı yapılamayacak veya yapılması zor olan suçlama ve ithamların sorumluluklarını almak size ekstradan üç yıla patlayabilir. Bu yüzden çekişmeli boşanmalarda iyi ve tecrübeli bir boşanma avukatının önemini bir kez daha vurgulamakta fayda var.

Eğer davanın reddini takip eden üç yıl içerisinde evlilik birliğini temelden sarsacak başka bir sorun yaşanır veya devam ederse, bu hususta tekrar boşanma davası açmak mümkündür. Ancak bunların da usuküne uygun şekilde ispatı hayati önem taşır.

Menü